|
TechnoTrend S2-3200 vs SkyStar HD2 |
| Autor |
Wiadomość |
peh
DVBpro
|
Wysłany: Sob 19 Gru, 2009 11:40
|
|
|
| ehh a czy to musi byc koniecznie polski sklep? ja kupowalem tu |
_________________ DVB TechnoTrend 1.3
TT S2-3200
Nokia DBox2 |
|
|
|
 |
bodziokb
DVBamator

|
Wysłany: Sob 19 Gru, 2009 15:47
|
|
|
No tak, wiedziałem że coś przegapię. Cóż zobaczymy jak sprawuje się karta konkurencji. |
|
|
|
 |
bodziokb
DVBamator

|
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009 21:51
|
|
|
| Ja to mam fart, wziąć tylko i się pochlastać. Karta Tevii dvb s470 podłączona, płyta ze sterownikami w napędzie komputer uruchomiony... i nic. System wcale jej nie widzi, w panelu sterowania niema najmniejszego śladu że coś jest włożone do PCI E. Zamieniałem gniazdo i nic. Czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? System operacyjny Win7. |
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009 22:38
|
|
|
Jaką masz plytę główną? Jakie inne karty w kompie?
Bios przed bootowaniem powinien wyświetlać listę urządzeń, zobacz czy tam kartę pokazuje (aby zatrzymać nacisnij pause na klawiaturze). |
|
|
|
 |
bodziokb
DVBamator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 00:44
|
|
|
Płyta gigabajta GA-P35-DS3P, dwie karty graficzne ATI Radeon 3870 no i wspomniana wcześniej Tevii dvb s470.
| @GUTEK@ napisał/a: | | Bios przed bootowaniem powinien wyświetlać listę urządzeń |
Nie bardzo rozumiem o co chodzi, informatyk ze mnie żaden. Do bisu oczywiście zaglądałem ale nie widziałem tam nic czym powinienem się zmartwić. Po Twojej sugestii wszedłem do biosu jeszcze raz i szczerze mówiąc nie widziałem tam żadnej wzmianki o urządzeniach podłączonych do płyty, tyle że mogłem coś przegapić bo z angielskim też mam kłopot. A mama zawsze mówiła "ucz się synu języków" |
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 01:04
|
|
|
Jak widzę gigaszajsa to mną telepie.
Sprawdź jeszcze tą Tevii czy dobrze siedzi w slocie, może też spróbuj na chwile wyciągnąć jedną grafike.
W biosie będziesz miał w PNP/PCI CONFIGURATION opcje PNP OS Installed, ustaw na Yes/Enabled. Niestety w nowych biosach tak pozmieniane że opcja ta może się zupełnie inaczej nazywać.
Jak to włączysz po starcie komputera po pierwszym ekranie (ten w którym liczy ram, podaje typ procesora itd lub masz włączone logo pełnoekranowe) powinna wyświetlić się tabela z listą urządzeń podłączonych, nie będzie pisało Tevii..., będzie pisało Multimedia Device i ID sprzętu więc trzeba dość co jest co.
Tylko mówie w nowych biosach tak jest nakombinowane że możesz tego nie mieć. Możesz również sprawdzić w Evereście czy cokolowiek związanego z tą kartą on znajdzie w systemie.
EDIT: Jeśli nie masz, wgraj najnowszą wersję biosu do twojej płyty. Tylko pamiętaj aktualizacje wykonuje się z poziomu czystego dosu lub programu do aktualizacji wbudowanego w bios. W żadnym wypadku z windowsa. |
|
|
|
 |
bodziokb
DVBamator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 01:40
|
|
|
W bisie pod pozycją PNP/PCI CONFIGURATION są dwie pozycje, obydwie ustawione na AUTO. Dostępne są jeszcze cyfry od 3 do 15.
Martwi mnie ta aktualizacja z dosa, nigdy się nim nie posługiwałem. Komendy z klawiatury to dla mnie czarna magia. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 10:19
|
|
|
Jaką masz wersję BIOS'a ?
Podawana jest na ekranie startowym - może być od F8 do F13, wymagane minimum to F10. |
_________________ --
marfi
http://www.skyview.pl |
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 10:24
|
|
|
Dobra, zostaw tą opcje w biosie, bo pewnie i tak jeśli windows nie widzi karty to bios także.
W biosach gigaszajsza o ile dobrze pamietam jest program QFlash służący do auktualizacji, uruchamia się go chyba wciskając F8 będąc w biosie - na ekranie na dole masz rozpiske wszystkich przycisków.
Aktualizacja jest prosta, nagrywasz na pendriver plik z biosem ściągnięty z internetu, podłączasz pendrive (najpierw), potem włączasz komputer, wchodzisz do QFlash, wybierasz ten plik, potwierdzasz i leci, jeśli w trakcie aktualizacji prądu ci nie wyłączą to masz nowy bios. |
|
|
|
 |
bodziokb
DVBamator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 14:10
|
|
|
Jest tak - wersja biosa była F7 zmieniłem na F12, ale nadal karty nie widzi. Przez moment pomyślałem że może jest uszkodzona. Włożyłem do innego kompa z systemem XP i wszystko jest OK, tyle że ten komp jest nie mój.
I teraz tak, zmieniać system na XP czy może znajdzie się jeszcze jakiś sposób żeby w Win7 też się pokazała. Dodam jeszcze że Win7 jest 64 bitowy, może to jest przyczyną kłopotu?
Systemu nie bardzo bym chciał zmieniać bo sprawuje się bardzo dobrze. Zresztą przyczyna może tkwić całkiem gdzie indziej.
Mam jeszcze jeden kłopot który też może wpływać na zaistniałą sytuację. Nie mogę usunąć z rejestru pozostałości po poprzedniej karcie technisata. Zna ktoś jakiś skuteczny program do usuwania sterowników? |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 14:34
|
|
|
| bodziokb napisał/a: | | Nie mogę usunąć z rejestru pozostałości po poprzedniej karcie technisata. Zna ktoś jakiś skuteczny program do usuwania sterowników? |
Dlaczego nie mozesz? Jeżeli z powodu braku uprawnień to użyj psexec i polecenia
psexec -i -s regedit.exe (oczywiście jako administrator!!!) |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 14:39
|
|
|
| Według mnie to nie wina systemu, tylko problem sprzętowy. Gdyby system widział kartę ale byłyby problemy z zainstalowaniem to mógłby być winny system, ale w tym przypadku stawiam na coś z płytą lub jakiś konflikt. |
|
|
|
 |
bodziokb
DVBamator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 14:53
|
|
|
| marfi napisał/a: | | Dlaczego nie mozesz |
Wyskakuje komunikat nie można usunąć wszystkich podanych wartości Oczywiście regedit uruchamiam jako administrator. Psexec też nie mogę użyć, to znaczy wyskakuje okienko na ułamek sekundy i znika. Chyba jakieś fatum zawisło nad moim kompem. |
| Ostatnio zmieniony przez bodziokb Czw 24 Gru, 2009 18:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 15:00
|
|
|
| Zrób sobie kopie partycji np. ghostem, potem zainstalujesz czysty system xp lub win7 i sprawdzisz czy będzie jakaś poprawa. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 22:35
|
|
|
| bodziokb napisał/a: | | marfi napisał/a: | | Dlaczego nie mozesz |
Wyskakuje komunikat nie można usunąć wszystkich podanych wartości Oczywiście regedit uruchamiam jako administrator. Psexec też nie mogę użyć, to znaczy wyskakuje okienko na ułamek sekundy i znika. Chyba jakieś fatum zawisło nad moim kompem. |
Vista z UAC straszliwie namieszała ludziom w głowach
psexec należy wywołać jako adminstrator z parametrami jak podałem czyli : "psexec -i -s regedit.exe"
- uruchom jako administrator konsole poleceń czyli: Start->Wszystkie programy->Akcesoria->PRAWOKLIK na Wiersz poleceń->Uruchom jako administrator
- przejdź do katalogu z psexec.exe
- wpisz "psexec -i -s regedit.exe"
lub
Utwórz plik wsadowy np. o nazwie reged.cmd i treści "..\pełna_ścieżka\psexec -i -s regedit.exe" i uruchom go jako admistrator
Przykładowa treść pliku zawarta między liniami ------------:
-----------------------------------------------
C:\pstools\psexec -i -s regedit.exe
pause
-----------------------------------------------
Uwaga: uruchamiając plik wsadowy jako administrator należy w skrypcie podawać bezwzględne ścieżki do plików bo skrypt jest uruchamiany w katalogu C:\Windows\System32 !!! |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
migos
DVBnewbee
|
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 22:27
|
|
|
| marfi napisał/a: | | Uruchom SkyView z parametrem BDA czyli zmodyfikuj skrót do postaci "..\Skyview.exe BDA". Ew. wyrejestruj filtr SkyAVC.ax (oczywiście z poziomu administratora) |
Witam
Chciałem się odnieść do problemu pierwszego (po instalacji sys) uruchomienia Skyview, ponieważ powyższe problemy doświadczyłem i doświadczam do dziś, a to tylko z tego powodu, że znajomym polecam właśnie ten program do DVB-S z wiadomych względów.
Więc powracam do sedna sprawy:
po instalce nowego sys (niezależnie który to Windows) w 90% jest właśnie problem z jego uruchomienie.
Przeważnie polega on na nieodnalezienia karty z sterami BDA.
Po uruchomieniu Skyview program nie widzi karty (CTRL+B nie działa), a w menu Filtry DirectX opcja Configure BDA jest szara/nieaktywna.
Przy modzie skrótu Skyview.exe BDA program się uruchamia, ale jest tylko napis w nagłówku Skywiev@BDA po czym muszę wykonać CTRL+B i wcisnąć "Build Graph" no i wtym momencie wszystko zaczyna działać, ale do momentu ponownego uruchomienia programu, bo potem, trzeba wykonać opisane wcześniej czynności.
Używam go od 5 lat i wiem, że z tego właśnie powodu dużo ludzi się na dzieńdobry zniechęca do Skyview.
Nie jest to pierwszy taki mój przypadek więc zdecydowałem się go opisać i spróbować go rozwiązać w jakiś 100%-owy sposób, aby nie było tego typu problemów w przyszłaści.
Pozdrowionka. |
|
|
|
 |
pietrek1
Moderator
|
Wysłany: Wto 08 Cze, 2010 23:17
|
|
|
Rozumiem ze masz oryginalny Windows ze wszystkimi poprawkami z windows update np. Vista 64bit ?
Zainstaluj filtry z katalogu SkyView/Filters (zarejestruj np. uruchamijac SV jako administrator, albo ręcznie np. z wiersza poleceń, było to wielokrotnie omawiane).
Ja też ma kilka markowych kart i kompów, ale takich problemów nie mam. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 21:38
|
|
|
| Najnowsza wersja testowa SkyView nie wykazuje zazwyczaj takiej przypadłości. |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
Aphi
DVBexpert

|
Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 22:09
|
|
|
| marfi napisał/a: | | Najnowsza wersja testowa SkyView nie wykazuje zazwyczaj takiej przypadłości. | Potwierdzam!
Po przejściu na Windows 7 64bit miałem ciągle ten problem. Teraz mogę uruchomić SkyView bez parametru BDA.
A czy mógłbyś również ulepszyć skanowanie transponderów? Szczególnie tych z kanałami DVB-S2. Niestety u mnie przeważnie próba przeskanowania transpondera na którym dodano kanały HD kończy się usunięciem transpondera z listy. |
_________________ Pozdrawiam
Aphi |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Czw 10 Cze, 2010 12:44
|
|
|
| Aphi napisał/a: | | marfi napisał/a: | | Najnowsza wersja testowa SkyView nie wykazuje zazwyczaj takiej przypadłości. | Potwierdzam!
Po przejściu na Windows 7 64bit miałem ciągle ten problem. Teraz mogę uruchomić SkyView bez parametru BDA.
A czy mógłbyś również ulepszyć skanowanie transponderów? Szczególnie tych z kanałami DVB-S2. Niestety u mnie przeważnie próba przeskanowania transpondera na którym dodano kanały HD kończy się usunięciem transpondera z listy. |
Aktualizujesz pliki .INI? |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
|
|