|
ESAT.pl
Forum o kartach DVB, cyfrowej telewizji, Internecie przez satelitę
|
|
SkyAVC a RealMagic Hollywood- |
| Autor |
Wiadomość |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Pon 17 Kwi, 2006 21:03
|
|
|
| No to jeszcze na zakładce "Ustaw" odznacz "Użyj nastaw". |
_________________ --
marfi
http://www.skyview.pl |
|
|
|
 |
zderzack
DVBnewbee
|
Wysłany: Czw 20 Kwi, 2006 10:23
|
|
|
| Adik napisał/a: | Zauwazylem taki objaw:
Jesli w SkyView w Video Renderer wybrany jest tryb Auto to program dziala dziwnie, obraz i dzwiek zatrzymuje sie co 5 sekund, przy przelaczaniu obraz sie przyciemnia sie i rozjasnia przez co ten proces trwa stosunku dlugo 2-3 sek... |
Mam takie objawy (no może poza przyciemnianiem obrazu), a także
| Adik napisał/a: | | Zastanawia mnie jeszcze jedno, co jakis czas jak przelaczam na dowolny kanal spada nasycenie i kontrast do zera, w wyniku czego musze ustawiac wszystko od nowa. Tak jakby SkyView nie czerpal z ustawien dekodera RMH+ tylko z wlasnych, gdyz jak klikne na deafult settings to wlasnie contrast, saturation i gamma i inne ustawienia lacznie z dzwiekiem sa zerowe |
No właśnie. Niestety wszystko to powoduje, że od kiedy kupiłem DXR3, to musiałem się przesiąść na AltDVB, który jest też super, tyle, że ma nieco wymiękający interface przy SV
Użyewam SV TEST 07.04.2006r. najnowszego rmquasara z downloadu sigmy, rmmpeg2 build 165 (czy sto sześćdziesiąt coś, nie mogę teraz sprawdzić, piszę w kafejce, wiem że 16x była tylko jedna ), aha - i zawsze przed instalacją sterowników RMH+ instaluję stery od DVR/DXR2, dzięki temu nie wywala mi błęu za pierwszym uruchomieniem grafu, dopiero na to aktualizuję sterownik do RMH+. Dodam, że na różnych rmquasarach i rmmpeg2 mam to samo, może tylko w różnych odstępach czasu się przycina. Mam odznaczony soft channel switch, odznaczony use overlay. SV jest w trybie hard, fast ch. switch wł., very fast wył., detect audio i video changes wył., uff... co tu jeszcze... graph mam prosty do bólu:
SkyAVC --Video--------> Sigma --Overlay Out--> [pin pusty]
--Audio--------> Sigma
--Subpicture--> Sigma
--AC3----------> [pusty]
--MPEGStream> [pusty]
| Adik napisał/a: |
Jesli wybiore Overlay to program zaczyna pracowac na miare swoich mozliwosci Przelaczanie kanalow trwa stosunkowo krotko, SkyView nie ma czkawki, dzwiek jest idealnie zsynchronizowany. Niestety OSD jest wowczas na ekranie monitora a nie na TV (to logiczne). Tylko dlaczego w pierwszym trybie sa takie problemy ? |
@Adik
Czy u Ciebie za każdym razem działa ideal, kiedy ustawisz overlay? Czy masz taki sam graf co ja (z tego co pisałeś, to chyba tak...)? Czy nie masz wtedy problemów z pływaniem ustawień filtra sigmy?
@Marfi
To jak ten Overlay ustawić na stałe (tak, żeby nie było Auto)
Próbuję ustalić, jakie ustawienie ma "koronny" wpływ na problemy opisane przez Adika, dlatego
@Adik - opis Twojej konfiguracji pewnie by się przydał na forum. Jak możesz, to napisz coś na jej temat.
Dziękuję z góry za odpowiedź! |
_________________ Chętnie sprzedam wszystkim pomysł na lepsze życie, tyle że najpierw sam sobie muszę go kupić... |
|
|
|
 |
Adik
DVBguru

|
Wysłany: Pią 21 Kwi, 2006 13:34
|
|
|
| zderzack napisał/a: | Użyewam SV TEST 07.04.2006r. najnowszego rmquasara z downloadu sigmy, rmmpeg2 build 165 (czy sto sześćdziesiąt coś, nie mogę teraz sprawdzić, piszę w kafejce, wiem że 16x była tylko jedna ), aha - i zawsze przed instalacją sterowników RMH+ instaluję stery od DVR/DXR2, dzięki temu nie wywala mi błęu za pierwszym uruchomieniem grafu, dopiero na to aktualizuję sterownik do RMH+. |
Nie musisz tego robic, wystarczy, ze raz zainstalujesz zmodyfikowane sterowniki Hplus-dshow i bledu przy pierwszym starcie nie ma.
http://www.seemoredigital.net/Sash.html
| Cytat: | @Adik
Czy u Ciebie za każdym razem działa ideal, kiedy ustawisz overlay? Czy masz taki sam graf co ja (z tego co pisałeś, to chyba tak...)? Czy nie masz wtedy problemów z pływaniem ustawień filtra sigmy? |
Tylko za pierwszym. Pozniej ustawienia zaczynaja szalec, po przelaczeniu obraz jest czarnobialy i trzeba ustawiac na nowo wszystko i tak w kolko. Jak chcesz uzywac SV to musisz wrocic do duzo starszych wersji.
| Cytat: |
Próbuję ustalić, jakie ustawienie ma "koronny" wpływ na problemy opisane przez Adika, dlatego
@Adik - opis Twojej konfiguracji pewnie by się przydał na forum. Jak możesz, to napisz coś na jej temat. |
W SV mam takie same ustawienia jak Ty, podobnie z graphem.
Dzis przetestowalem najnowszy MT i tam ciagle jest opoznienie 500 ms dzwieku w stosunku do obrazu, jedyne rozwiazanie jakie znalazlem to zatrzymac stream na kilka sekund i puscic dalej, ale ma to dwie zasadnicze wady: trzeba to powtarzac za kazdym przelaczeniem kanalu a po drugie nie ogladamy "na zywo" danego przekazu. Saar nie probuje tego poprawic olewajac posiadaczy dekoderów sprzetowych, ale jak sie ciagnie 40$ za kopie to po co cos zmieniac
AltDVB dziala bardzo dobrze, inni autorzy powinni uczyc sie na jego podstawie jak mozna zrobic szybkie przelaczanie kanalow (czasem az za szybkie bo przez chwile widac poszatkowany obraz) a przy tym idealnie zsynchronizowany strumien. Brakuje mu tylko OSD i ma pare niedociagniec ale poza tym jest przyzwoity. |
_________________ Prof 7301 / 7500, Triax TD-115, Stab HH-120, LNB MTI AP8-T2N RC |
|
|
|
 |
zderzack
DVBnewbee
|
Wysłany: Pią 21 Kwi, 2006 14:50
|
|
|
| Adik napisał/a: | | Grzegorz W napisał/a: | czesc.
jest lepiej z tym filtrem tylko tez pojawia mi sie zamarzanie programu i jeszcze mam obajaw jakby skayview sam powtarzal mi wlaczanie programu tv.
pozdr. |
Zauwazylem podobne objawy. Program po wystartowaniu i wlaczeniu dowolnego kanalu strasznie dlugo "mysli". Porównujac go z wersja 5065 dziala strasznie powolnie. Ja narazie uzywam wlasnie tej starszej, oznaczonej liczba 5065. Nagrywa ona poprawnie, przelaczanie kanalow jest niemalze natychmiastowe. Jesli nie zalezy Ci na innych funkcjach typu OSD itd. to powinienes wlasnie uzywac tej starszej. Jedyny problem to brak dzwieku po odpaleniu programu ale po przelaczeniu na inny kanal dzwiek wraca. Co ciekawe w AltDVB 2.1 dzwiek jest od razu a gdzies czytalem ze to wina sterownikow do RMH+
W tej chwili nie wyobrazam sobie zabawy z DVB bez dekodera sprzetowego. |
No właśnie...
@Adik, wyciągnąłem tego starego posta z końca 1-wszej strony tematu, aby się zapytać czy podtrzymujesz zdanie na temat wersji 5065?
| Adik napisał/a: | | Jak chcesz uzywac SV to musisz wrocic do duzo starszych wersji. |
Czy o tę wersję Ci chodzi? Czy to jest ta "żyleta do RMH+"??
Kurde, lubię SV (pierwszy program jednocześnie stabilny i szybki, dobry dla kogoś, kto chce mieć dopieszczone ustawienia i do tego bardzo wygodny - no z pilota mam wszystko, co chcę - AltDVB choć full profeska pod względem technicznym wysiada funkcjonalnością na pierwszym, no trzecim przystanku) i byłbym gotowy cofnąć się w czasie do stabilnej dla RMH+ wersji 5065. Tyle że nie mam jej skąd ściągnąć
Może ktoś ją jeszcze gdzieś ma i wrzuci mi na PW
A swoją drogą...
| Adik napisał/a: |
Tylko za pierwszym. Pozniej ustawienia zaczynaja szalec, po przelaczeniu obraz jest czarnobialy i trzeba ustawiac na nowo wszystko i tak w kolko. |
Mam DOKŁADNIE tak samo. |
_________________ Chętnie sprzedam wszystkim pomysł na lepsze życie, tyle że najpierw sam sobie muszę go kupić... |
|
|
|
 |
kuri
DVBmaniak

|
Wysłany: Nie 23 Kwi, 2006 12:45
|
|
|
| Witam stworzyłem graf na podstawie strony http://www.yansat.pl/index.php/showUserSite/6 i gdy probuje odtworzyc jakis kanał to ciemność, ale nie pokazuje żadnego błędu. W czym leży problem. |
_________________ procesor AMD Athlon(tm) 64 3000+,pamięc 1024 RAM, karta RADEON X550, SKYSTAR 2 |
|
|
|
 |
RazaL
DVBamator

|
Wysłany: Nie 23 Kwi, 2006 20:03
|
|
|
| ale gdzie ci nie gra ? na TV czy na komputerze ? glos jest ? napisz cos wiecej |
|
|
|
 |
kuri
DVBmaniak

|
Wysłany: Nie 23 Kwi, 2006 21:18
|
|
|
| Nie gra mi na kompie i na TV nie ma dźwięku i obrazu wszystko jest dobrze podłączone. |
_________________ procesor AMD Athlon(tm) 64 3000+,pamięc 1024 RAM, karta RADEON X550, SKYSTAR 2 |
|
|
|
 |
RazaL
DVBamator

|
Wysłany: Nie 23 Kwi, 2006 21:33
|
|
|
| a w innych programach jest ok ? czy tez nie ? |
|
|
|
 |
wocial
DVBnewbee
|
Wysłany: Czw 31 Sie, 2006 11:26 Potrzebny gotowiec.
|
|
|
Witam!
Przez 4 miesiące bardzo ładnie działała konfiguracja:SkyView i RMH+ i WinCSC.Niestety miałem pad systemu, naprawiłem windę i okazało sie że nie mogę uruchomić sprzętu.Walczę już 3 dni i trochę się zakręciłem.Brakuje mi już pomysłów.
Czy ktoś mógłby podesłac gotowca z ew. opisem i listą kanałów do tej konfiguracji?
Bo mnie zaraz krew zaleje...
Moj mail : wocial@gazeta.pl
Z góry dzięki i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Pawel1232
DVBnewbee
|
Wysłany: Wto 05 Wrz, 2006 14:13
|
|
|
| dołanczam sie do prośby. Ja też miałem pad systemu , a gdy wgrałem znowu winde to już rmh nie chodziło stabilnie cieło sie strasznie, co gorsza nie mam dojscia do tych plków co miałem kiedys bo robiłem formata. Dlatego też prosze o gotowca na adres kwas_u@poczta.fm |
|
|
|
 |
|
|
Toplisty na których znajduje się Nasze Forum:
 |