ESAT.pl Strona Główna ESAT.pl
Forum o kartach DVB, cyfrowej telewizji, Internecie przez satelitę

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
SkyAVC a RealMagic Hollywood-
Autor Wiadomość
marfi
Moderator

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 11:44   

Adik napisał/a:
...ale ja mowie o wyjsciu tv-out.

Ja również :)

marcing
DVBnewbee

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 12:12   

marfi napisał/a:

Na Twoim miejsu dałbym sobie spokój z karta RMH+, którą osobiście uważam za zabytek i ... na dodatek we wspólczesych zastosowaniach badziewny zbytek na który nawet producent się wypiął :( Co do OSD to nie oczekuj cudów przy dwubitowym przetwarzaniu bo takie możliwości ma OSD na RMH. Dołóż sobie 256-512 MB RAM i będzie OK.

Zgadzam się, że karta RMH+ nie jest "specjalną nowością", tyle że w stosunku do dekoderów programowych które testowałem, nVidia, CyberLink, Elcard, obraz jest jednak ładniejszy. No ale skoro się nie da to trudno, coś za coś. Poeksperymentuje jeszcze z ustawieniem grafów z softdekoderami i zobacze co z tego wyjdzie.

marfi napisał/a:

Mozna by. Przemyśl swoje wymagania i je sprecyzuj a wtedy nad nimi pomyślę i może "wdrożę" w nowych wersjach bo podobnie traktuję SkyView.

Zaraz wymagania, to tylko sugestia, no ale dobrze, ja to widze tak:
Menu powinno zawierać następujące opcje:

- Switch OFF PC
- Restart PC
- Hibernate
- Close SkyView
- Restart SkyView

Mogło by być wyświetlane centralnie na ekranie, choć to jest mniej ważne.
Menu to powinno występować jako jedna z pozycji w oknie SV Remote & Keys
No i to tyle jeżeli chodzi o ten zakres funkcjonalny.
Mam jeszce kilka pomysłów, wynikających z użytkowania innych programów, dotyczacych OSD ale nimi podziele się po dokładnym przemyśleniu i przedyskutowaniu z innym użytkownikiem SkyView, który wykorzystuje go w podobny sposób.

Pozdrawim,
Marcin

marfi
Moderator

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 12:43   

marcing napisał/a:

- Restart PC

Do czego to jest potrzebne ?

marcing
DVBnewbee

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 14:01   

marfi napisał/a:
marcing napisał/a:

- Restart PC

Do czego to jest potrzebne ?

Swego rodzaju, dość prymitywne zresztą, lekartstwo na ewentualne niestabilności systemy, programu, pluginów.

No ale jak nie będzie takiej opcji to też nie problem, mój system jest raczej stabilny :)

Pozdrawiam,
Marcin

marfi
Moderator

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 15:29   

BTW : Istnieje możliwość ograniczenia list kanałów przez dodanie w rejestrze wpisu :
HKCU\Software\Settings\DisableSDXList = '1' (typ REG_SZ)

W ten sposób przyciskiem "select" szybciej włączysz menu pozwalające wyłączyć SkyView.

b0bby
DVBnewbee

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 15:34   

Witam
Tez jestem za dolozeniem takiego menu do szybkiego wylaczania skyview z pilota (najlepiej jeden przycisk i potwierdzenie, zeby przypadkowo nie wylaczyc) ... proponuje jak najmniejsze to menu tzn. tylko zamknij skyview i zamknij system (dla mnie osobiscie przydalby sie opcja zamknij system za "okreslony czas" - taki szybko ustawiany sleep timer) ... bo w tej chwili zeby wylaczyc komputer pilotem trzeba przebijac sie przez te wszystkie podmenu z listami kanalow itp, ... wedlug mnie to menu osd powinno skladac sie tylko z drzewa kanalow (bo kto korzysta z tych list kanalow z poszczegolnych satelit przez osd?) i menu dodatkowego do wylaczania, ewentualnie dodatkowe menu do odtwarzania dvd i innych plikow ... i tutaj jestem za rozwojem skyview jako glownego programu stosowanego w takim "media center" z mozliwie jak najwiekszym steroweniem z pilota, fajnie by bylo z poziomu skyview ogladac tvsat, dvd, odtwarzac filmy divx z napisami, muzyka z cd i mp3 ... i wszystkim sterowac tylko pilotem !

marfi
Moderator

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 16:00   

b0bby napisał/a:
...dla mnie osobiscie przydalby sie opcja zamknij system za "okreslony czas" - taki szybko ustawiany sleep timer...

Dodane kilka lat temu :) Naciśnij na pilocie kilka razy przycisk "chg"..

Reszta w menu Narzędzia & Ustawienia -> Sleep Timer..

b0bby
DVBnewbee

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 17:38   

o tym sleep timer to wiem tylko ja akurat wolal bym go miec w tym podmenu przy wylaczaniu i zdefiniowany czas na stale (np.30 min) bo codziennie ustawiac na tym suwaku do 30 i jeszcze wczesniej przebrnac trzeba przez jasnosc, kontrast itd, ... ale generalnie to szczegol wynikajacy z mojego lenistwa i przysypiania w momencie kiedy to trzeba zrobic :) a napisalem to tylko przy okazji poruszenia sprawy tego menu wylaczajacego komputer przez pilota
... bardziej zadowolony jestem marfi z twojego poprzedniego postu o mozliwosci wylaczenia list sdx (odpowiedziales szybciej niz ja zadalem pytanie:))
... a przy okazji chcialbym tez wypowiedziec sie na temat rmh+ skoro pisze w tym watku ... ja gdy zaczynalem skladac sobie komputerek "multimedialny" pod tv wydawalo mi sie ze sprzetowy dekoder dvd bedzie nizbedny przy niezbyt mocnym komputerze (celeron 450 Mhz), no i chcialem zeby komputer nie by zbytnio obciazony (a co za tym idzie cichy) ... w sumie wszystko ladnie dzialalo i wydawalo mi sie ze nie ma nic lepszego niz rmh+ , ale ta jakosc osd mnie odstraszala ( a w sumie kiedy chce sie uzywac pilota jako glownego sterowania sprzetem to osd jest bardzo wazne) ... no i jeszcze generalnie przez rmh+ da sie tylko ogladac sat i dvd a ja potrzebowalem miec komputer podlaczony tylko do telewizora i miec mozliwosc wlaczenia vplayera, winampa itp . a to przez rmh+ raczej jest nie mozliwe, trzeba przełaczac kable na tv-out karty graf itd.
... po zmianie procesora na troszke szybszy (p3 900 MHz) i wielu testach porownawczych stwierdzam ze uzycie tv-out taniego radeona 9250 w trybie video i rozdzielczosci 720x576 oraz przy softwarowym filtrze cyberlinka (nowym) jakosc obrazu w niczym nie odbiega od jakosci ze sprzetowego rmh+ ... a ze wzgledu na funkcjonalnosc, ladniejsze osd wybralem tv-out karty graf ... a sledze ten watek bo wlasnie montuje rmh+ do slabego zestawu na p2 400 MHz, do tego wrzuce ss2 i zainstaluje skyview i bedzie fajny zestaw do ogladania tvsat na tv dla rodziców ... takze podsumowujac twierdze ze rmh+przydatne jest tylko przy naprawde slabym sprzecie i raczej tylko do tvsat i dvd

RazaL 
DVBamator

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 19:11   

sporo mozna by jeszcze napisac o plusach i minusach RMH+
ja od pewnego czasu jej uzywam i nie ma szans zeby wrocic do poprzedneigo sposobu ogladania,

jedno jest pewne, o ile mozna dyskutowac na temat jakosci na filmach, programach muzycznych informacyjnych, ( tez uwazam ze jest zdecydowanie i to na pierwszy zut oka lepsza) to napewno nie ma porownania jesli chodzi o sport ( piłka, kosz )
Chodzi o to ze nie ma szans zeby uzyskac taką płynność i jakość na softwarowym filtrze, w tym przypadku wystepuje efekt podoby do tego jak chcialoby sie grac w Dooma 3 na procesorze duron 800

tak wiec marcing nie poddawaj sie bo warto, a jesli chodzi o OSD to najwazniejsze jest jaką czcionke wybierzesz

marcing
DVBnewbee

Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 21:45   

RazaL napisał/a:
tak wiec marcing nie poddawaj sie bo warto, a jesli chodzi o OSD to najwazniejsze jest jaką czcionke wybierzesz

Jakieś sugestie?? Mam dość mały TV, 21", i nie najlepszy wzrok :( . Używam ustawień OSD Lines = 8 i OSD Height = 12.

Pozdrawim,
Marcin

RazaL 
DVBamator

Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 08:17   

marcing napisał/a:

Jakieś sugestie?? Mam dość mały TV, 21", i nie najlepszy wzrok :( . Używam ustawień OSD Lines = 8 i OSD Height = 12.

pisałem o tym wyzej, ja uzywam "avantgarde LT medium caps"
to jest czcionka z samymi duzymi literami
mozesz zobaczyc jak inne, ale moim zdaniem dobrze sie sprawdza tylko czcionki z grubą strukturą
wez jakis program do przeglaania fontów i wybierz

marfi
Moderator

Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 08:35   

Można również wyłaczyć obwódkę wokół czcionek i poeksperymentować z kolorami OSD i wielkością okna SkyView.

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 10:55   

Najważniejsza w ustawieniu czcionek jest odpowiednie dobranie grubości obwódki i jej koloru.
U mnie najlepiej się sprawdzała biała czcionka z czarną obramówką (grubość prawie na max).

Dodam tylko, że czarny nie może być do końca czarny, bo go po prostu nie widać :D

RazaL 
DVBamator

Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 17:54   

_Pawel_ napisał/a:
Najważniejsza w ustawieniu czcionek jest odpowiednie dobranie grubości obwódki i jej koloru.
U mnie najlepiej się sprawdzała biała czcionka z czarną obramówką (grubość prawie na max).

mogłbys zrobic obrazek i pokazac jak to masz ustawione ?

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 21:58   

Obrazka nie zrobię bo nie używam już dekodera, a setup-u już nie pamiętam, trzeba po prostu nad tym trochę posiedzieć.
Outline prawie na max i reszta to kolorki. Ważne żeby nie korzystać z tych gotowych tylko wybrać z palety taką wartość, którą dekoder potrafi wyświetlić najlepiej - nie do końca czarny, nie do końca biały itd.

kedarz
DVBmaniak

Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 23:28   

moje ustawieni wyglądają tak

a efekt na tv wygląda nie więcej tak:

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006 11:14   

Gdybyś użył outline, czcionki wyglądały by tak jak te z materiału filmowego.

RazaL 
DVBamator

Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006 11:55   

no u mnie wyglada to dość podobnie, tyle ze innej czcionki uzywam,
outline powoduje ze fonty są rozmazane, kombinacje z kolorami nie za bardzo mi sie udawały i zostalem przy takim czyms

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006 12:02   

Jeżeli outline jest w czarnym kolorze powinno być wręcz przeciwnie.
U mnie efekt był całkiem niezły.

Grzegorz W
DVBexpert

Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006 12:40   

Czesc.
Marfi na czym polega uzywanie YUV z radeonem 9550?
pozdr.

Odpowiedz do tematu