|
SkyAVC a RealMagic Hollywood- |
| Autor |
Wiadomość |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 11:44
|
|
|
| Adik napisał/a: | | ...ale ja mowie o wyjsciu tv-out. |
Ja również |
_________________ --
marfi
http://www.skyview.pl |
|
|
|
 |
marcing
DVBnewbee
|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 12:12
|
|
|
| marfi napisał/a: |
Na Twoim miejsu dałbym sobie spokój z karta RMH+, którą osobiście uważam za zabytek i ... na dodatek we wspólczesych zastosowaniach badziewny zbytek na który nawet producent się wypiął Co do OSD to nie oczekuj cudów przy dwubitowym przetwarzaniu bo takie możliwości ma OSD na RMH. Dołóż sobie 256-512 MB RAM i będzie OK. |
Zgadzam się, że karta RMH+ nie jest "specjalną nowością", tyle że w stosunku do dekoderów programowych które testowałem, nVidia, CyberLink, Elcard, obraz jest jednak ładniejszy. No ale skoro się nie da to trudno, coś za coś. Poeksperymentuje jeszcze z ustawieniem grafów z softdekoderami i zobacze co z tego wyjdzie.
| marfi napisał/a: |
Mozna by. Przemyśl swoje wymagania i je sprecyzuj a wtedy nad nimi pomyślę i może "wdrożę" w nowych wersjach bo podobnie traktuję SkyView. |
Zaraz wymagania, to tylko sugestia, no ale dobrze, ja to widze tak:
Menu powinno zawierać następujące opcje:
- Switch OFF PC
- Restart PC
- Hibernate
- Close SkyView
- Restart SkyView
Mogło by być wyświetlane centralnie na ekranie, choć to jest mniej ważne.
Menu to powinno występować jako jedna z pozycji w oknie SV Remote & Keys
No i to tyle jeżeli chodzi o ten zakres funkcjonalny.
Mam jeszce kilka pomysłów, wynikających z użytkowania innych programów, dotyczacych OSD ale nimi podziele się po dokładnym przemyśleniu i przedyskutowaniu z innym użytkownikiem SkyView, który wykorzystuje go w podobny sposób.
Pozdrawim,
Marcin |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 12:43
|
|
|
| marcing napisał/a: |
- Restart PC
|
Do czego to jest potrzebne ? |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
marcing
DVBnewbee
|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 14:01
|
|
|
| marfi napisał/a: | | marcing napisał/a: |
- Restart PC
|
Do czego to jest potrzebne ? |
Swego rodzaju, dość prymitywne zresztą, lekartstwo na ewentualne niestabilności systemy, programu, pluginów.
No ale jak nie będzie takiej opcji to też nie problem, mój system jest raczej stabilny
Pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 15:29
|
|
|
BTW : Istnieje możliwość ograniczenia list kanałów przez dodanie w rejestrze wpisu :
HKCU\Software\Settings\DisableSDXList = '1' (typ REG_SZ)
W ten sposób przyciskiem "select" szybciej włączysz menu pozwalające wyłączyć SkyView. |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
b0bby
DVBnewbee
|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 15:34
|
|
|
Witam
Tez jestem za dolozeniem takiego menu do szybkiego wylaczania skyview z pilota (najlepiej jeden przycisk i potwierdzenie, zeby przypadkowo nie wylaczyc) ... proponuje jak najmniejsze to menu tzn. tylko zamknij skyview i zamknij system (dla mnie osobiscie przydalby sie opcja zamknij system za "okreslony czas" - taki szybko ustawiany sleep timer) ... bo w tej chwili zeby wylaczyc komputer pilotem trzeba przebijac sie przez te wszystkie podmenu z listami kanalow itp, ... wedlug mnie to menu osd powinno skladac sie tylko z drzewa kanalow (bo kto korzysta z tych list kanalow z poszczegolnych satelit przez osd?) i menu dodatkowego do wylaczania, ewentualnie dodatkowe menu do odtwarzania dvd i innych plikow ... i tutaj jestem za rozwojem skyview jako glownego programu stosowanego w takim "media center" z mozliwie jak najwiekszym steroweniem z pilota, fajnie by bylo z poziomu skyview ogladac tvsat, dvd, odtwarzac filmy divx z napisami, muzyka z cd i mp3 ... i wszystkim sterowac tylko pilotem ! |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 16:00
|
|
|
| b0bby napisał/a: | | ...dla mnie osobiscie przydalby sie opcja zamknij system za "okreslony czas" - taki szybko ustawiany sleep timer... |
Dodane kilka lat temu Naciśnij na pilocie kilka razy przycisk "chg"..
Reszta w menu Narzędzia & Ustawienia -> Sleep Timer.. |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
b0bby
DVBnewbee
|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 17:38
|
|
|
o tym sleep timer to wiem tylko ja akurat wolal bym go miec w tym podmenu przy wylaczaniu i zdefiniowany czas na stale (np.30 min) bo codziennie ustawiac na tym suwaku do 30 i jeszcze wczesniej przebrnac trzeba przez jasnosc, kontrast itd, ... ale generalnie to szczegol wynikajacy z mojego lenistwa i przysypiania w momencie kiedy to trzeba zrobic a napisalem to tylko przy okazji poruszenia sprawy tego menu wylaczajacego komputer przez pilota
... bardziej zadowolony jestem marfi z twojego poprzedniego postu o mozliwosci wylaczenia list sdx (odpowiedziales szybciej niz ja zadalem pytanie:))
... a przy okazji chcialbym tez wypowiedziec sie na temat rmh+ skoro pisze w tym watku ... ja gdy zaczynalem skladac sobie komputerek "multimedialny" pod tv wydawalo mi sie ze sprzetowy dekoder dvd bedzie nizbedny przy niezbyt mocnym komputerze (celeron 450 Mhz), no i chcialem zeby komputer nie by zbytnio obciazony (a co za tym idzie cichy) ... w sumie wszystko ladnie dzialalo i wydawalo mi sie ze nie ma nic lepszego niz rmh+ , ale ta jakosc osd mnie odstraszala ( a w sumie kiedy chce sie uzywac pilota jako glownego sterowania sprzetem to osd jest bardzo wazne) ... no i jeszcze generalnie przez rmh+ da sie tylko ogladac sat i dvd a ja potrzebowalem miec komputer podlaczony tylko do telewizora i miec mozliwosc wlaczenia vplayera, winampa itp . a to przez rmh+ raczej jest nie mozliwe, trzeba przełaczac kable na tv-out karty graf itd.
... po zmianie procesora na troszke szybszy (p3 900 MHz) i wielu testach porownawczych stwierdzam ze uzycie tv-out taniego radeona 9250 w trybie video i rozdzielczosci 720x576 oraz przy softwarowym filtrze cyberlinka (nowym) jakosc obrazu w niczym nie odbiega od jakosci ze sprzetowego rmh+ ... a ze wzgledu na funkcjonalnosc, ladniejsze osd wybralem tv-out karty graf ... a sledze ten watek bo wlasnie montuje rmh+ do slabego zestawu na p2 400 MHz, do tego wrzuce ss2 i zainstaluje skyview i bedzie fajny zestaw do ogladania tvsat na tv dla rodziców ... takze podsumowujac twierdze ze rmh+przydatne jest tylko przy naprawde slabym sprzecie i raczej tylko do tvsat i dvd |
|
|
|
 |
RazaL
DVBamator

|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 19:11
|
|
|
sporo mozna by jeszcze napisac o plusach i minusach RMH+
ja od pewnego czasu jej uzywam i nie ma szans zeby wrocic do poprzedneigo sposobu ogladania,
jedno jest pewne, o ile mozna dyskutowac na temat jakosci na filmach, programach muzycznych informacyjnych, ( tez uwazam ze jest zdecydowanie i to na pierwszy zut oka lepsza) to napewno nie ma porownania jesli chodzi o sport ( piłka, kosz )
Chodzi o to ze nie ma szans zeby uzyskac taką płynność i jakość na softwarowym filtrze, w tym przypadku wystepuje efekt podoby do tego jak chcialoby sie grac w Dooma 3 na procesorze duron 800
tak wiec marcing nie poddawaj sie bo warto, a jesli chodzi o OSD to najwazniejsze jest jaką czcionke wybierzesz |
|
|
|
 |
marcing
DVBnewbee
|
Wysłany: Nie 09 Kwi, 2006 21:45
|
|
|
| RazaL napisał/a: | | tak wiec marcing nie poddawaj sie bo warto, a jesli chodzi o OSD to najwazniejsze jest jaką czcionke wybierzesz |
Jakieś sugestie?? Mam dość mały TV, 21", i nie najlepszy wzrok . Używam ustawień OSD Lines = 8 i OSD Height = 12.
Pozdrawim,
Marcin |
|
|
|
 |
RazaL
DVBamator

|
Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 08:17
|
|
|
| marcing napisał/a: |
Jakieś sugestie?? Mam dość mały TV, 21", i nie najlepszy wzrok . Używam ustawień OSD Lines = 8 i OSD Height = 12.
|
pisałem o tym wyzej, ja uzywam "avantgarde LT medium caps"
to jest czcionka z samymi duzymi literami
mozesz zobaczyc jak inne, ale moim zdaniem dobrze sie sprawdza tylko czcionki z grubą strukturą
wez jakis program do przeglaania fontów i wybierz |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 08:35
|
|
|
| Można również wyłaczyć obwódkę wokół czcionek i poeksperymentować z kolorami OSD i wielkością okna SkyView. |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
_Pawel_
DVBguru
|
Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 10:55
|
|
|
Najważniejsza w ustawieniu czcionek jest odpowiednie dobranie grubości obwódki i jej koloru.
U mnie najlepiej się sprawdzała biała czcionka z czarną obramówką (grubość prawie na max).
Dodam tylko, że czarny nie może być do końca czarny, bo go po prostu nie widać |
|
|
|
 |
RazaL
DVBamator

|
Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 17:54
|
|
|
| _Pawel_ napisał/a: | Najważniejsza w ustawieniu czcionek jest odpowiednie dobranie grubości obwódki i jej koloru.
U mnie najlepiej się sprawdzała biała czcionka z czarną obramówką (grubość prawie na max).
|
mogłbys zrobic obrazek i pokazac jak to masz ustawione ? |
|
|
|
 |
_Pawel_
DVBguru
|
Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 21:58
|
|
|
Obrazka nie zrobię bo nie używam już dekodera, a setup-u już nie pamiętam, trzeba po prostu nad tym trochę posiedzieć.
Outline prawie na max i reszta to kolorki. Ważne żeby nie korzystać z tych gotowych tylko wybrać z palety taką wartość, którą dekoder potrafi wyświetlić najlepiej - nie do końca czarny, nie do końca biały itd. |
|
|
|
 |
kedarz
DVBmaniak
|
Wysłany: Pon 10 Kwi, 2006 23:28
|
|
|
moje ustawieni wyglądają tak
a efekt na tv wygląda nie więcej tak:
 |
|
|
|
 |
_Pawel_
DVBguru
|
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006 11:14
|
|
|
| Gdybyś użył outline, czcionki wyglądały by tak jak te z materiału filmowego. |
|
|
|
 |
RazaL
DVBamator

|
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006 11:55
|
|
|
no u mnie wyglada to dość podobnie, tyle ze innej czcionki uzywam,
outline powoduje ze fonty są rozmazane, kombinacje z kolorami nie za bardzo mi sie udawały i zostalem przy takim czyms |
|
|
|
 |
_Pawel_
DVBguru
|
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006 12:02
|
|
|
Jeżeli outline jest w czarnym kolorze powinno być wręcz przeciwnie.
U mnie efekt był całkiem niezły. |
|
|
|
 |
Grzegorz W
DVBexpert
|
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006 12:40
|
|
|
Czesc.
Marfi na czym polega uzywanie YUV z radeonem 9550?
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|