ESAT.pl Strona Główna ESAT.pl
Forum o kartach DVB, cyfrowej telewizji, Internecie przez satelitę

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
.SkyView z MULTIRECORDERem PIPem i wieloma innymi .....
Autor Wiadomość
_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 16:14   

Tak chodzi o WDM B2C2.
Zrobiłem reinstalkę SV i też nie chciało włączać się od razu, ale za jakimś piątym odpaleniem zaczęło funkcjonować normalnie :smile:

marfi
Moderator

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 16:29   

_Pawel_ napisał/a:
Tak chodzi o WDM B2C2.
Zrobiłem reinstalkę SV i też nie chciało włączać się od razu, ale za jakimś piątym odpaleniem zaczęło funkcjonować normalnie :smile:

Czy masz w komputerze dwie karty DVB?
Jeżeli tak to aby nie szukać problemów SkyView powinno się uruchamiać z parametrami np:
"SkyView card1" dla SS2 WDM
"SkyView card2 bda" dla drugiej karty BDA
"SkyView card3 bda" dla trzeciej karty BDA

np. moje trzy karty obsługuję poleceniami:

S2-3200: SkyView.exe card1 bda nofocus fadeosd ffsm txtudp telnet log
AirStar WDM: SkyView.exe card2 telnet
S-1401: SkyView.exe card3 bda telnet

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 16:37   

Mam tylko Pinnacle 310i i SS2, a wskaźnik wyłączył się pewnie od skakanie między BDA i WDM.
Do puki nie uporam się z tym directem SV będzie tylko do SS2, a ALT do Pinnacle.

@GUTEK@ 
DVBguru
Moderator

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 01:51   

_Paweł_ mógłbyś sprawdzić jedną rzecz - twój pinnacle ma chyba tak jak mój, dwa tunery dvb-t/analog i dwa wejścia antenowe, czy dla pierwszego tuneru musisz podłączyć antene pod wejście pierwsze i dla drugiego pod drugie czy jak podłączysz pod pierwsze to masz sygnał na wszystkich?
Bo wydaje mi się że jest coś namieszane w sterownikach win7 bo jak podłączam pod wejście 1 to mam sygnał na wszystkich tunerach, a jak pod drugie to na żadnym.

A co do directxa instalujesz tego: http://www.dobreprogramy....dows,12667.html i czy masz czysty windows, bez żadnych modyfikacji. Spróbuj zrobić tak że instalujesz system i odrazu directx a potem dopiero sterowniki i programy, może jakiś sterownik miesza.

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 12:22   

TV zarówno analog jak i cyfra działa tylko na jednym złączu, bo drugie jest tylko do radia FM (pewnie ze względu na węższe filtry).

Używam dokładnie tego dx-a co podałeś i XP zintegrowaną z grudnia (od up2date). Testowałem też na innej polskie wersji i było to samo.
Możliwe że w tej integrze jest jakiś błąd.
Muszę skołować jeszcze instalkę od ETH0, bo pamiętam że na nim SV BDA + SS2 + mpeg4 dawał radę, ale w tym miesiącu nie będę miał za bardzo czasu żeby sprawdzić.

@GUTEK@ 
DVBguru
Moderator

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 13:52   

_Pawel_ napisał/a:
XP zintegrowaną z grudnia (od up2date)
Więc to najprawdopodobniej coś z tą wersją.

_Pawel_ napisał/a:
TV zarówno analog jak i cyfra działa tylko na jednym złączu, bo drugie jest tylko do radia FM (pewnie ze względu na węższe filtry).
U mnie pod win7 kompletnie wszystko (prócz sat) działa na wejściu pierwszym czyli 2xAnalog i 2xFM, dvb-t nie mam jak sprawdzić akurat, natomiast gdy podłącze pod wejście drugie nigdzie sygnału nie mam. Wydaje mi się że pod xp było ok, ale nie mam teraz jak tego sprawdzić.

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 14:17   

Dziwne że udało się odpalić radio na jedynce.
Rozumiem że mówisz o wersji 7010, a jeżeli tak to głowica jest tan chyba ta sama co w 310i.
Jak się ściągnie player pinnacle to zobaczę jak jest u mnie.

Czy jest w ogóle jakiś alternatywny soft, który potrafi korzystać z analoga w tych kartach?

@GUTEK@ 
DVBguru
Moderator

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 14:23   

Głowica raczej ta sama, jedynie chipset inny, bo 7010iX jest na PCI-E, a 310i na PCI.

Ja do analogu używam do tv programu DScaler, najlepiej sobie radzi pod w7, ten soft od pinnacla starszy w ogóle mi nie odpalał a nowszy strasznie muli i w ogóle niewygodny w obsłudze. Jak chcesz go wypróbować oto link ftp://ftp.pctvsystems.com/TV/application/TVC6/

DScaler znajdziesz tu: http://deinterlace.sourceforge.net/ używam wersji experimental, poprzednia oczywiście też głupiała pod win7.
Wcześniej miałem jeszcze pinnacle 300i i miał dużo lepszą głowicę do analogu, ale nie ma co cudów wymagać po 7010iX, wiadomo po ile te karty są, a działa i tak bardzo dobrze.

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 15:58   

Sprawdziłem radio na ChisTV i wychodzi na to że złącza są mocno odseparowane.
Bez anteny wpiętej w złącze numer 2 nic nie da rady odebrać.

Pozdro

dylan25
DVBnewbee

Wysłany: Pią 15 Sty, 2010 19:23   

niestety Marfi, jeśli chce dołączyć jakiś filtr, to jednak trzeba zostać przy sterownikach WDM, na BDA nawet na tym Skyview co dodałeś program nie uruchamia się prawidłowo.

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Pon 25 Sty, 2010 20:30   

Udało mi się w końcu zainstalować tego dx-a (dopiero zmiana proca z Durona na Athlona XP pomogła ;) ), ale dalej nie można się dostać do demultipleksera, więc problem leży gdzieś indziej.

Ale mniejsza z tym.
Podłączyłem sobie ostatnio pilota (przez lirca), ale mam pewien problem z ustawieniem strzałek w SV.
Chciałbym ustawić je tak, żeby strzałka w dół przełączała kanał na poprzedni, a znacznik wyboru w menu OSD, przesuwał się w dół, tak jak jest w tunerach stacjonarnych.
Tymczasem przy Takim ustawieniu poprawnie działa tylko strzałka w górę. Strzałka w dół przełącza kanały poprawnie, ale w OSD belka leci w górę zamiast w dół.

Czy dałoby się coś z tym zrobić?

Pozdro

Edit: Klawiatura po skonfigurowaniu tak jak lirc na screenie, zachowuje się identycznie (nie ważne czy wcisnę strzałkę w górę, czy w dół, belka OSD i tak idzie w górę).

marfi
Moderator

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 11:34   

_Pawel_ napisał/a:

Czy dałoby się coś z tym zrobić?

Sprawdź SkyView b.10336

marfi
Moderator

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 11:43   

_Pawel_ napisał/a:
...ale dalej nie można się dostać do demultipleksera, więc problem leży gdzieś indziej.

Prawdopodobnie nie posiadasz biblioteki proppage.dll używanej przez graphedit - pobierz stąd

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 12:37   

Pilot działa już OK, ale widać że klawiatura przejmuje ustawienia strzałek z lirca, a przydałoby się żeby były niezależne ;) Czyli strzałki klawiatury zawsze działały jak w przypadku OSD: strzałka w dół, to belka wyboru OSD czy wyboru programu też w dół.

Co do tego pliku, to miałem go już w systemie, graphedit tez widzi demux.
Nie da go się tylko go wywołać przyciskiem "...".

Co ciekawe, zainstalowałem teraz stery BDA SS2 i przycisk "..." też nie działa, ale kanał Einsfestival z astry odpala się normalnie z obrazem, a w DVB-t obraz dalej nie idzie.

marfi
Moderator

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 13:28   

_Pawel_ napisał/a:

Co do tego pliku, to miałem go już w systemie, graphedit tez widzi demux.
Nie da go się tylko go wywołać przyciskiem "...".

No to może nie jest zarejestrowana? (regsvr32.exe).

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 13:49   

Właśnie nie mam pewności co do tego skąd SV bierze tego demux-a.

http://img36.imageshack.us/img36/5198/grafhf.jpg

Ten poniżej , dodany przeze mnie ma id, takie jak wcześniej podałeś: {AFB6C280-2C41-11D3-8A60-0000F81E0E4A} ,
ale po połączeniu go ze SKY BDA nie pojawiają się żadne wyjścia jak przy tym powyżej.
Mają też różne nazwy.

Z kolei nie wiem jak sprawdzić jakie ID i lokalizację ma ten na górze, który tworzony jest automatycznie.

marfi
Moderator

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 15:25   

_Pawel_ napisał/a:
Z kolei nie wiem jak sprawdzić jakie ID i lokalizację ma ten na górze, który tworzony jest automatycznie.

Poszukaj i użyj: graphstudio.exe (http://www.monogrammultimedia.com)

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 15:47   

graphstudio wskazuje że to jednak to samo :roll:

marfi
Moderator

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 16:16   

Próbowałeś wyłączyć akcelerację sprzętową na dekoderze H264?

_Pawel_ 
DVBguru

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 16:27   

Tak ale niema reakcji.
Sprawdzę jeszcze na dvbdream czy będzię obraz.

edit: No i obraz jest, ale tam tez jest dedykowany demux tak jak w Alcie, więc niema powiązania.

edit2: Miałbym jeszcze jedną sugestię jeżeli chodzi o OSD i sterownie z pilota.
Czy dało by się ustawić równe priorytety wyświetlania dla OSD(EPG) i paska regulacji głośności?
Aktualnie jest tak że jeżeli przełączy się na jakiś kanał o zbyt wysokim poziomie głośności, trzeba czekać te 5s aż pasek info zniknie, żeby ściszyć (no niby można też klinkąć dwa razy przycisk info ale...). Gdyby regulacja głośności z pilota miała taki priorytet jak regulacja z wałka myszki byłoby ok.

Odpowiedz do tematu