|
TechnoTrend S2-3200 vs SkyStar HD2 |
| Autor |
Wiadomość |
Aphi
DVBexpert

|
Wysłany: Sob 27 Gru, 2008 19:14 TechnoTrend S2-3200 vs SkyStar HD2
|
|
|
Od kilku lat używam do oglądania TVSat zestawu SkyStar2 + SkyView + PMCam. Postanowiłem jednak, że przy zmianie za kilka miesięcy komputera na nowszy zmienię również kartę DVB na nowszą, obsługującą DVB-S2.
Ponieważ nadal inne aplikacje nie odpowiadają mi tak jak SkyView, najważniejsze dla mnie jest, by karta bezproblemowo działała z SkyView oraz by SkyView potrafił poprawnie obsłużyć kartę kliencką włożoną do podłączonego do karty modułu CI i pozwalał oglądać mi również kanały w jakości HD.
Czy mógłbym prosić o opinie która z tych kart DVB-S2 lepiej się nada?
A może Marfi by podpowiedział, którą (może żadną z powyższych) będzie w niedalekiej przyszłości bardziej w SkyView wspierał? |
_________________ Pozdrawiam
Aphi |
| Ostatnio zmieniony przez Aphi Nie 28 Gru, 2008 19:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
peh
DVBpro
|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 11:48
|
|
|
| Jesli dla SkyView to wybor jest tylko jeden - TT S2-3200. Powod? Marfi posiada ta karte wiec program jest zoptymalizowany pod ten sprzet. Za to np. Twinka HD nie dziala z ta karta poprawnie (przynajmniej u mnie) Inne programy ktore nie sprawiaja problemow to DVBViewer i AltDVB (tu czasami program potrafi sie wylozyc ale to bez wzgledu na posiadana karte) |
_________________ DVB TechnoTrend 1.3
TT S2-3200
Nokia DBox2 |
|
|
|
 |
Aphi
DVBexpert

|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 12:03
|
|
|
| peh napisał/a: | | Jesli dla SkyView to wybor jest tylko jeden - TT S2-3200. Powód? Marfi posiada ta kartę wiec program jest zoptymalizowany pod ten sprzęt. | Po wcześniejszym poczytaniu tu i tam, doszedłem do podobnego wniosku i dlatego zwróciłem na nią uwagą. A mając również na uwadze moje przywiązanie do SkyView jest to dla mnie dobry powód by ją kupić.
Mam tylko nadzieje, że nie będzie z nią tak jak ze SkyStar2, w niedługim czasie jak ją kupiłem Marfi zaczął bardziej wspierać karty na sterownikach BDA (pewnie właśnie po kupnie TT S2-3200)
Pozostaje tylko jeszcze kwestia, czy SkyView potrafi skorzystać z karty klienckiej włożonej w moduł CI podpięty do TT S2-3200? |
Aphi |
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 20:34
|
|
|
Witam. O obsłudze CI w SkyView narazie zapomnij.
Jednak przyjdzie pewnie czas kiedy (my użytkownicy SV) popracujemy nad Marfim żeby zrobił CI w SkyView.
Ja używam ze SkyView Karty TT S2-3650CI USB. Polecam USB dlatego że można to wszędzie podłaczyć. Ta karta to praktycznie to samo co TT-3200, różni się tylko interfejsem, nawet pilot działa w SkyView. |
|
|
|
 |
Aphi
DVBexpert

|
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 21:07
|
|
|
| @GUTEK@ napisał/a: | | Witam. O obsłudze CI w SkyView narazie zapomnij. | Oj, szkoda, bardzo szkoda.
| @GUTEK@ napisał/a: | | Jednak przyjdzie pewnie czas kiedy (my użytkownicy SV) popracujemy nad Marfim żeby zrobił CI w SkyView. | A czy znane jest zdanie Marfiego na ten temat? Jest mocno przeciwny, czy po prostu "wymawia się" brakiem czasu?
| @GUTEK@ napisał/a: | | Ja używam ze SkyView Karty TT S2-3650CI USB. Polecam USB dlatego że można to wszędzie podłączyć. Ta karta to praktycznie to samo co TT-3200, różni się tylko interfejsem, nawet pilot działa w SkyView. | Obadałem ją na necie, ale skoro nie wnosi ona nic więcej w kwestii obsługi wbudowanego modułu CI przez SkyView niż TT S2-3200, to wole jednak 3200. I tak mam tylko jeden komputer(mocno stacjonarny), a dopóki karty te będą wymagać zewnętrznej anteny to nie widzę w moim przypadku sensu by na biurku stało mi dodatkowe pudełko. Zresztą chce kupić kartę z obsługą CI właśnie dlatego by pozbyć się osobnego pudełka z czytnikiem phoenix. |
Aphi |
|
|
|
 |
igor_x
DVBmaniak
|
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008 19:58
|
|
|
| Aphi napisał/a: | | Zresztą chce kupić kartę z obsługą CI właśnie dlatego by pozbyć się osobnego pudełka z czytnikiem phoenix. |
Schowaj go w obudowie komputera. |
_________________ sprzęt:
1. Athlon x2-35W // SkyStar2
2. .Athlon II 245 // Hauppauge WinTV-NOVA-HD-S2 |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008 20:54
|
|
|
| @GUTEK@ napisał/a: |
Jednak przyjdzie pewnie czas kiedy (my użytkownicy SV) popracujemy nad Marfim żeby zrobił CI w SkyView. |
Już od dłuższego czasu o tym myślę ale powstrzymują mnie dwie rzeczy:
- koszty modułów CA
- brak ogólnego wsparcia ze strony Microsoft i konieczność przywiązywania się do konkretnego oprogramowania firmowego producenta karty. Co prawda ostatnio pojawiło się "coś" ze strony MS (słowo kluczowe IBDA_ConditionalAccess) ale kompletnie pozbawione dokumentacji i zapewne niezaimplementowane w sterownikach TT) |
_________________ --
marfi
http://www.skyview.pl |
|
|
|
 |
Aphi
DVBexpert

|
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008 21:23
|
|
|
| igor_x napisał/a: | | Aphi napisał/a: | | Zresztą chce kupić kartę z obsługą CI właśnie dlatego by pozbyć się osobnego pudełka z czytnikiem phoenix. |
Schowaj go w obudowie komputera. | Muszę chyba w końcu tak to zrobić. Niestety narazie jeszcze pamiętam, jak próbowałem tego jakiś rok temu - skończyło się na spalonym Phoenixie - taki ze mnie specjalista.
Marfi, zauważyłem dziś, że już działa Twoja strona, niestety nie udaje mi się ściągnąć nowej wersji (z 27.12.08)
A powracając do modułów CI/CA, to wg tego co znalazłem na necie, nie jest tych kart z obsługą modułu aż tak wiele a nawet jeśli to zawsze można ograniczyć się do jednej firmy |
Aphi |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Pon 29 Gru, 2008 21:39
|
|
|
[quote="Aphi"] | igor_x napisał/a: | | Marfi, zauważyłem dziś, że już działa Twoja strona, niestety nie udaje mi się ściągnąć nowej wersji (z 27.12.08) |
Zmianie uległ adres serwera downloadu z: skyavc.neostrada.pl na: marfi.neostrada.pl |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
_Pawel_
DVBguru
|
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 18:56
|
|
|
A co sądzicie o S2-3600, ktoś miał okazję testować ją ze SV?
Na CI mi nie zależy, a cena praktycznie ta sama co za S2-3200. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Czw 08 Sty, 2009 15:14
|
|
|
Jednak przyjdzie pewnie czas kiedy (my użytkownicy SV) popracujemy nad Marfim żeby zrobił CI w SkyView. |
Dodałem obsługę CI dla TT S2-3200 (być moze inne karty TT również obsłuży) Na razie sprawdzane tylko dla TNK. Jeżeli jest ktoś chętny testować to proszę info na marfi@bb.onet.pl . |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
pietrek1
Moderator
|
Wysłany: Wto 20 Sty, 2009 22:05
|
|
|
Właśnie też mam ten sam problem, szczegolnie że teraz karty Technisat potaniały, a TechnoTrend cena stoi w miejscu.
Nie rozumiem tylko dlaczego S2-3200 kosztuje średnio 350 zł, a SkyStar 2 kosztuje średnio 250 zł więc SkyStar 2 HD jest tańszy o ok 100 zl - spora różnica jeżeli to jest PRAWIE ta sama karta i ma te same sterowniki lub bardzo podobne..
Technicznie nowszą kartą jest Technisat HD2 niż S2-3200 TechnoTrenda.
TechnoTrend nie zmiania prawie w ogole swoich cen od dłuższego czasu.
Za cene TechnoTrenda PCI można mieć Technisata USB.
Na standardowych programach typu ProgDVB, Dream pewnie różnicy nie ma w działaniu.
Rozumiem, że lepiej brać zdecydowanie TechnoTrend do SV ?
BDA jest standardem, ale jak widać nie zbyt uniwersalnym.. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Sro 21 Sty, 2009 14:39
|
|
|
| Z tego co mi wiadomo to SkyView NIE działa z kartą SkyStar HD2 (jest to chyba OEM Twinhan), działa natomiast ze SkyStar HD (OEM Technotrend). |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
pietrek1
Moderator
|
Wysłany: Sro 21 Sty, 2009 21:05
|
|
|
| ...czyli wybór prosty, trzeba dać więcej i kupić DVB-S2 od TechnoTrenda. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Sro 21 Sty, 2009 21:15
|
|
|
| pietrek1 napisał/a: | | ...czyli wybór prosty, trzeba dać więcej i kupić DVB-S2 od TechnoTrenda. |
Niekoniecznie - szukam możliwości zdalnego dostępu do komputera z taką kartą (bo kupować jeszcze jednej zbędnej karty DVB nie mam ochoty lub kogoś kto poswięci swój czas na testy - problem pozornie wydaje się niezbyt skomplikowany ale bez dostępu do sprzętu prawie niemożliwy do rozwiązania.
Swoją drogą to ze stajni Twinhana raczej nic nie kupię - doświadczenia ze sprzętem jak również ze wsparciem technicznym w porównaniu z Technotrendem to niebo i ziemia - przedwczoraj wysłałem do Technotrenda pytanie i wczoraj dostałem odpowiedz z załączonym najnowszym SDK - na maile do Twinhana (podobnie jak od Technisata) nigdy nie otrzymałem odpowiedzi... |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
pietrek1
Moderator
|
Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 22:47
|
|
|
Technisat wprowadził nowy produkt DVB-S2 na PCI (cena ok 220 zł brutto - najtansza karta DVB-S2 na rynku) tj. SkyStar S2 (następca HD2).
Reasumując Technisat ma już 3 modele kart DVB-S2 na PCI:
SkyStar HD1
SkyStar HD2
SkyStar S2
Ten najnowszy produkt (S2) wygląda na oryginalną kartę Technisatu, a nie kopię OEM innych firm.
Robi się ciekawie |
|
|
|
 |
peh
DVBpro
|
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 12:42
|
|
|
Moze to i jest ciekawe ale mnie cos takiego zniecheca (zapewne developerow rowniez ). Producent ktory na przestrzeni 2 lat skacze od jednej karty do drugiej jest malowiarygodny bo albo ma sie dobra karte bez wad i ja promuje, albo ma sie 3 karty (w sumie niczym sie nie rozniace) i support do niczego... |
_________________ DVB TechnoTrend 1.3
TT S2-3200
Nokia DBox2 |
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 14:10
|
|
|
Jednak z wyglądu ta SS S2 lepiej się prezentuje od SS HD2, a szczególnie jej krzywego radiatora, china totalna, rzeczywiście przypomina twinhana.
No i SS S2 jest na chipsecie Flexcop, czyżby ten sam co w SS2? Może być ciekawa za tą cene.
Pietrek1 może kupisz, przyda się ktoś dobry do testów.
Nawet wersja sterowników jest ta sama - 4.5.0 - co do SS2.
Edit: Sterowniki są dokładnie te same, zarówno bda jak i zwykłe. Wygląda to na kolejną wersję SS2 z tym że dodali obsługę DVB-S2. Dobra wiadomość taka że prawdopodobnie będzie działać ze SkyView. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 16:40
|
|
|
No i SS S2 jest na chipsecie Flexcop, czyżby ten sam co w SS2? |
Wcale bym się nie zdziwił
Strumień danych dla DVB-S2 nie jest drastycznie większy a różnica zasadnicza jest w tunerze. Flexcoop był fajny w dobie wolnych komputerów (ze względu na sprzętowe filtrowanie pakietów i dekodowanie strumienia IP) ale teraz nie jest niczym nadzwyczajnym i raczej przeszkadza niż pomaga. IP over DVB też raczej nie zyskało istotnego znaczenia.
Dziwne dlaczego tak póżno to wdrażają - chyba traktują karty do PC jako niszową produkcję. |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
pietrek1
Moderator
|
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009 19:36
|
|
|
Moze bym kupil jakbym mial pewnosc ze dziala z SV na sterownikach BDA (łącznie z poprawnie działającym wskaźnikiem sygnału).
Te same sterowniki jezeli sa (ten sam układ co SkyStar zwykly) to moze dzialac teoretycznie, ale na sterownikach BDA dla SkyStar nie działa siła sygnału poprawnie w SV wiec juz jest jakis tam problemik.
Jeżeli jest ten sam sterownik, uklad i soft to oznacza ze bardzo duzo programów bedzie dzialac teoretycznie z tą kartą tak samo jak ze starym poczciwym SkyStarem.
Co do supportu TechnoTrend nie zgodze sie do konca, bo moja karta DVB-T na PCI dlugo czekala na sterowniki pod Viste, a na emaile odpowiadali, ale przez kilka miesiecy pisali ze nie wiedzą czy zrobią i nie wiedzą kiedy - zrobili po ponad 6 miesiach, a ludzie kupili nowe komputery z Vista i płakali na forach m.in. Anglicy gdzie od dawna jest DVB-T. |
|
|
|
 |
|
|