|
Ostatnie zmiany |
| Autor |
Wiadomość |
koven
DVBpro

|
Wysłany: Nie 03 Cze, 2007 00:21
|
|
|
| W takim razie co roumiesz przez pilota do sterowania windowsem? |
_________________ This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...
http://www.glop.org/gamer...-forumgames.png |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Nie 03 Cze, 2007 11:05
|
|
|
| koven napisał/a: | | W takim razie co roumiesz przez pilota do sterowania windowsem? |
Że umożliwia np. emulację myszki w przypadku pilota nie posiadającego takiej właściwości. |
_________________ --
marfi
http://www.skyview.pl |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
|
|
|
 |
ss2man
DVBexpert ss2man
|
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009 21:49
|
|
|
SkyView ver. 2.5403.0.9467.
Bardzo mocno zmodyfikowana budowa i wyeliminowana przebudowa grafu BDA, wpływa na:
- szybsze przełączanie z MPEG2 na H264 i vice versa
- istotnie prostszy graf null (wywołanie SkyView z parametrem NULL)
Ze względu na "głębokość" zmian zalecam szczególną ostrożnośc podczas testów.
Wymaga wymiany wszystkich plików na załączone w wersji testowej.
Wszelkie uwagi jak zwykle mile widziane. |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
RazaL
DVBamator

|
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009 18:52
|
|
|
dwie uwagi do tej nowej wersji
1. po starcie dzewko kanałów jest zawsze oddokowane
2. prze zmianie kanałów z sd na hd wyskakuje poniższy komunikat, a potem juz tylko restert programu
 |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009 21:09
|
|
|
| RazaL napisał/a: | dwie uwagi do tej nowej wersji
1. po starcie dzewko kanałów jest zawsze oddokowane
2. prze zmianie kanałów z sd na hd wyskakuje poniższy komunikat, a potem juz tylko restert programu
[url=http://razal.bytkow.net\sky.jpg]Obrazek[/url] |
Niestety potwierdzam taki błąd w Windows XP (u mnie w Vista nie jest widoczny)- wycofałem się do poprzedniej wersji (do pobrania z www.skyview.pl) - bieżąca wymaga dużych zmian aby wyeliminować w/w błąd... |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 21:02
|
|
|
Informacja dla lubiących eksperymenty.
W ostatniej testowej paczce zamieściłem programik skyviewsrv.exe - jest to minimalna wersja SkyView obsługująca najprostszy możliwy graf i udająca SkyStar2 na kartach BDA.
Po uruchomieniu programiku należy wybrać kartę bda jeżeli posiadamy ich więcej niż jedną i nie została wybrana podczas startu a następnie utruchomić SkyView z parametrami "nextbda" lub "nextbda demux", który ma korzystać karty BDA jak ze SkyStar2 (modyfikacja grafu przez Ctrl-X).
W/w dwa wywołania różnią się tym że pierwsze (nextbda) udaje dokładnie graf SkyStar2 natomiast drugie (nextbda demux) używa demultiplexera co zbliża graf do BDA.
Po co to wszystko?
Sterowniki BDA nie są niestety w 100% stabilne - ze względu na charakter błędów (zawieszenie komputera bez BSOD uniemożliwiające diagnozę) zaobserwowanych w przypadku kart Technotrend i Technisat (bo tych używam) podejrzewam, że niestabilne są sterowniki systemu Vista (może ksproxy może coś innego?) bo mało prawdopodobne aby dwaj producenci popełnili takie same błędy. Takie zachowania obserwowałem wielokrotnie podczas uruchamiania (debugowania) SkyView i bardzo rzadko podczas normalnej pracy z właściwie dobranymi filtrami.
Zawieszenie komputera i jego ręczny restart powoduje u mnie problemy z RAID stąd pomysł odseparowania sprzętu podłączonego do prostego grafa DirectX od zasadniczego programu narażonego na różne problemy z filtrami audia a zwłaszcza video i ich przełączaniem (MP2/AC3 i MPEG/H264). W opisanym przypadku można bez poważnych konsekwencji "zabić" zawieszony SkyView i znowu się bawić z filtrami...
Dla tych, którzy nie wiedzą jak uruchomić SkyView z parametrami podaję najprostszy przepis:
- zrobić na pulpicie skrót do SkyView (przeciągnąć PRAWYM przyciskiem myszki SkyView.exe na pulpit i wybrać "Utwórz skrót tutaj" lub podobnie...
- kliknąć na ikonę SkyView PRAWYM przyciskiem myszki i wybrać "Własciwości"
- w polu "Element docelowy" czyli np "C:\SkyView\Skyview.exe" dodać spację i dopisać "nextbda" lun "nextbda demux" (parametry muszą być oddzielone znakiem spacji !!!)
UWAGA: Uruchomienie SkyView z parametrem "nextbda" bez uruchomionego wcześniej skyviewsrv.exe spowoduje niejawne utworzenie dodatkowego grafu ale w ramach procesu SkyView czyli zawieszenie SkyView spowoduje konieczność jego awaryjnego zakończenia razem z dodatkowym grafem i w efekcie nie zapewni tego samego poziomu bezpieczeństaw co wcześniejsze uruchomienie skyviewsrv.exe.
Po ok. dwóch tygodniach używania w/w metody nie miałem żadnych problemów ze sterownikami kart TT ale to nie oznacza, że można tego używać beż żadnych problemów na innych niż mój komputerach - decyzja należy do Was tak samo jak ew. konsekwencje z tego wynikające
Ew. wnioski i spostrzeżenia jak zwykle mile widziane (lub ignorowane). |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
|
|
|
 |
pietrek1
Moderator
|
Wysłany: Nie 17 Maj, 2009 21:00
|
|
|
| To całe BDA M$ coraz gorzej mi się podoba, na tą chwilę zostaje na WDM, działa mi większość aplikacji i to mi wystarcza, przynajmniej większa stabilność jest.. |
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 17:35
|
|
|
| marfi napisał/a: | | Dostępna nowa wersja instalacyjna SkyView - www.skyview.pl |
A z ciekawości, jakie zmiany są, bo po uruchomieniu tam gdzie sie sypał sie sypie a to co działało to działa i żadnych zmian nie zauważyłem.
| pietrek1 napisał/a: | | To całe BDA M$ coraz gorzej mi się podoba |
To ty nie wiesz że jak coś jest uniwersalne to jest do d...
Jak były sterowniki wdm to przynajmniej każda karta miała swój dopracowany interfejs i to działało stabilnie. Jedyna zaleta bda to że w większości programów większość kart działa. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 22:54
|
|
|
| @GUTEK@ napisał/a: | | A z ciekawości, jakie zmiany są, bo po uruchomieniu tam gdzie sie sypał sie sypie a to co działało to działa i żadnych zmian nie zauważyłem. |
Brak istotnych (pomijam kosmetyczne) zmian z powodu braku informacji o potrzebie zmian - po prostu wyeliminowałem kilka wersji testowych i zastąpiłem je jedną.
Z ciekawości: gdzie się sypie? |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 23:54
|
|
|
| marfi napisał/a: | | Z ciekawości: gdzie się sypie? |
- przy próbie dodania jednego tp w dvb-s2 zawieszał się graf, za każdym razem, niestety po zamknięciu SkyView zostawał on w procesach, czyli pozostawał restart, potem znalazłem sposób, wystarczyło w okienku informującym o zawieszeniu grafa kliknąć na nie i poczekać chwilę, wtedy się dopiero stroił na tą częstotliwość
- kilka razy miałem jakiś błąd z evr.dll (nie mam zapisanego jaki) i skyview się wyłączał
- od którejś z ostatnich wersji przy przełączaniu kanału mam wyciszony głos, musze dać głośniej/ciszej aby był (nie zawsze tak jest)
| marfi napisał/a: | | z powodu braku informacji o potrzebie zmian |
To mam jedną starą nową propozycję, już pisałem o tym, a w związku z tym że zacząłem używać evr, problem powrócił. Mógłbyś dodać jakaś opcje żeby epg było w evr wyświetlane tak jak przy overlay mixer, czyli nie nakładane na obraz. Problem w tym że przy zmianie proporcji zmieniają się również w epg, wnerwiające bardzo, a szczególnie gdy np. na jakimś kanale który nadaje "oszukane 16/9" rozciągnę na pełny ekran wtedy nie mam części epg. W dodatku epg działa dużo wolniej niż przy om. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Pią 22 Maj, 2009 21:47
|
|
|
| @GUTEK@ napisał/a: |
- kilka razy miałem jakiś błąd z evr.dll (nie mam zapisanego jaki) i skyview się wyłączał
|
Na błedy w evr.dll raczej nie mam wpływu - sam czegoś takiego dawno nie widziałem - jest to prawdopodobnie związane z uzywanym dekoderem video. (używam Cyberlink 7)
- od którejś z ostatnich wersji przy przełączaniu kanału mam wyciszony głos, musze dać głośniej/ciszej aby był (nie zawsze tak jest)
|
Coś takiego zaobserwowałem po zamknięciu SkyView z wyciszonym dźwiękiem - niestety nie znalazłem jakiejś powtarzalności.
To mam jedną starą nową propozycję, już pisałem o tym, a w związku z tym że zacząłem używać evr, problem powrócił. Mógłbyś dodać jakaś opcje żeby epg było w evr wyświetlane tak jak przy overlay mixer, czyli nie nakładane na obraz. Problem w tym że przy zmianie proporcji zmieniają się również w epg, wnerwiające bardzo, a szczególnie gdy np. na jakimś kanale który nadaje "oszukane 16/9" rozciągnę na pełny ekran wtedy nie mam części epg. W dodatku epg działa dużo wolniej niż przy om. |
Jeżeli wystarczy nieprzeźroczyste osd (czyli jednolite tło lub bitmata SOSD.BMP.TOSD.BMP) to jest możliwe do zrealizowania. |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Sob 23 Maj, 2009 12:52
|
|
|
| marfi napisał/a: | | Na błedy w evr.dll raczej nie mam wpływu - sam czegoś takiego dawno nie widziałem - jest to prawdopodobnie związane z uzywanym dekoderem video. (używam Cyberlink 7) |
U mnie ten błąd wyskakuje przy przełączaniu na okno tv, w sumie chyba 3 razy wyskoczył po czym SkyView sie zamyka.
| marfi napisał/a: | | Coś takiego zaobserwowałem po zamknięciu SkyView z wyciszonym dźwiękiem - niestety nie znalazłem jakiejś powtarzalności. |
Jest różnie, nieraz przełączam kanał i musze dać +/- żeby był głos, nieraz jest od razu. Nie zamykam SkyView z wyciszonym dźwiękiem więc raczej nie to.
| marfi napisał/a: | | Jeżeli wystarczy nieprzeźroczyste osd (czyli jednolite tło lub bitmata SOSD.BMP.TOSD.BMP) to jest możliwe do zrealizowania. |
Nie. Chodzi mi o wyświetlanie OSD tak jak przy OM, czyli osobno na cały ekran a nie dodawane do obrazu.
Musze jeszcze sprawdzić, ale chyba jest w tej ostatniej wersji jest problem z dodawaniem transponderów, próbowałem dodać jeden na telstarze i za cholere nie udało mi się. |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Sob 23 Maj, 2009 18:02
|
|
|
Nie. Chodzi mi o wyświetlanie OSD tak jak przy OM, czyli osobno na cały ekran a nie dodawane do obrazu. |
O tym właśnie piszę. Zresztą pobierz: http://www.skyview.pl/SkyViewCI4.zip i dodaj wpis
HKCU\Software\SkyView\Settings\NoUseVMROSD = '1' (typ REG_SZ, znaczenie globalne). |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
@GUTEK@
DVBguru Moderator

|
Wysłany: Sob 23 Maj, 2009 18:23
|
|
|
Dzięki o to chodziło. |
|
|
|
 |
_Pawel_
DVBguru
|
Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 18:23
|
|
|
| marfi, czy w którejś z ostatnich wersji nie usunąłeś przypadkiem opcji wyłączania trzeciego przycisku myszy (SVMiddleButton = 0), bo w tej najnowszej już coś nie idzie? |
|
|
|
 |
marfi
Moderator

|
Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 22:05
|
|
|
| _Pawel_ napisał/a: | | marfi, czy w którejś z ostatnich wersji nie usunąłeś przypadkiem opcji wyłączania trzeciego przycisku myszy (SVMiddleButton = 0), bo w tej najnowszej już coś nie idzie? |
Raczej nie - czym się to u Ciebie objawia? |
_________________ --
marfi
|
|
|
 |
_Pawel_
DVBguru
|
Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 22:19
|
|
|
Po prostu wszystko działa tak jakby tego wpisu w ogóle nie było.
Czyli jeżeli zaraz po regulacji głośności kółkiem chce się włączyć tryb "okno TV" (tym samym kółkiem), to zamiast tego OSD przełącza się na następną opcję do regulacji.
Dodatkowo znalazłem pewną zależność w przełączaniu kanałów.
Otóż szybkie przełączenie kanałów o więcej niż jeden kanał, skutkuje tym że ten ostatni się nie uruchomi.
Dopiero uruchomienie obu opcji przyśpieszających przełączanie (szybkie i b. szybkie), eliminują ten problem. |
|
|
|
 |
|
|